Kogu tõde friikartulitest

Kuidas häid friikartuleid valmistada

Kui Hesburgeris ja McDonald’s-is (ning tegelikult enamvähem kõikjal) pakutavad friikartulid sind marru ajavad, siis pole sa oma frustratsioonis üksinda. Eestisse on viimase aasta jooksul paar täiesti korralikku burgerikohta tekkinud, kuid neiski antakse burksi kõrvale kartulimassist kokkupressitud ja kuumast õlist läbilastud pulki, mitte friikartuleid. Ja see ajab mu igal hommikul lahinal nutma.

Parim burgerirestoran, mida mul on olnud õnn külastada, asub Washingtonis. Selle nimi on Good Stuff Eatery ning kuuldavasti on tolle imelise kohakese püsikundede hulgas ka Barack Obama isiklikult. Restorani omanik Spike Mendelsohn teab, kui olulised on head friikartulid ning Good Stuff Eatery’s on absoluutselt parimad kartulid, mida ma kunagi proovinud olen.

Õnneks on Mendelsohn oma suurepärases kokaraamatus “The Good Stuff Cookbook” maailma parimate friikartulite retsepti kõigile kättesaadavaks teinud. Siin ta on (olen kodus ise katsetanud ja soovitan tungivalt):

  1. Pese kartulid külma veega ning kuivata ära. Lõika kartulid ca 1 cm paksusteks ribadeks ja loputa neid külma vee all 2 minutit. Nõruta ja aseta kõrvale.
  2. Vala potti 6–7 cm kõrgune kogus rapsiõli ja kuumuta see 120 kraadini. Aseta peotäis kartuleid potti ja kuumuta neid ca 3 ja pool minutit (kuni kartulid on pehmed, ent värvita). Võta välja ning tõsta küpsetuspaberile. Korda sama protseduuri, kuni kõik kartulid on õlist läbi käinud. Aseta kartulid seejärel külma kohta (kasvõi külmikusse) ning lase neil täielikult maha jahtuda.
  3. Soojenda õli 180 kraadini. Aseta peotäis mahajahtunud kartuleid potti ja kuumuta neid niikaua, kuni kartulid muutuvad kuldseks ja mõnusalt krõbedaks. Tõsta välja ning pane hetkeks majapidamispaberile nõrguma. Korda protseduuri, kuni kõik kartulid on taaskord õlist läbi käinud. Maitsesta soola ja (soovi korral) pipraga ning hakka kohe sööma. Kartulitel ei tohi lasta uuesti maha jahtuda, sest siis pole nad enam kuigi maitsvad.

Spike Mendelsohni retsepti järgi võtab friikartulite valmistamine küll üksjagu aega, ent head asjad jõuavad teatavasti nendeni, kes jaksavad oodata. Head isu!